RECAPTE

Mario Sasot

 

Un nou grup artístic recorre la Franja per a difondre l'obra dels seus poetes contemporanis. Es tracta del duo Recapte, format per Antoni Bengochea i Màrio Sasot, dedicat a la recitació de poesia aragonesa en llengua catalana.

Bengochea, natural de Calaceit i professor a un Institut de Saragossa, aporta la seua veu de tons baixos, ben timbrada i plena de matisos, i la seua experiència com a rapsoda des dels temps del II Congrés de Cultura Catalana, per a la lectura i interpretació escènica de poemes d'autors com Desideri Lombarte, Hèctor Moret, Marià Lòpez o Teresa Jassà.

Màrio Sasot, saidinès, que des de 1989 acompanya l'Anton Abad amb la seua bandúrria, posa la música de fons a les paraules dels poetes. El resultat, sol ésser una atmosfera càlida i amable que envolta als assistents als seus concerts.

&laqno;El recapte -ens conta Màrio Sasot- era antigament un àpat molt comú a les comarques de la Franja, fet amb una gran varietat d'ingredients, molt de temps, dedicació i paciència, i que és tot un compendi de sabiduria popular. S'anaven coent des de primeres hores del matí en un tupí al foc lent de la llar de llenya unes mongetes seques i s'hi afegien diferents bocins de carn de be, vedella, o gallina, i un poc de tocino. Allà al migdia se ficaven unes verdures, trumfes, i una mica d'arròs. Una hora més tard s'aconseguia un plat a l'hora consistent i digestiu, ideal per dietes equilibrades en temps on segurament no s'havia inventat encara el colesterol, on es combinaven tots los aromes i sabors que ens han deixat al llarg dels segles les principals cultures mediterrànies».

Los recitals poètics del duo Recapte tenen també quelcom d'amalgama de cultures, temes o punts de vista diversos sobre la tasca i el sentir poètics. Tot això s'uneix amb un fil conductor comú, antic, quasi mil·lenari, com és la llengua catalana parlada a les comarques orientals del nostre territori aragonès, des de la conca del Noguera Ribagorçana, passant per les terres del Baix Cinca fins al Matarranya terolenc.

La selecció de poemes que fan Antoni Bengochea i Màrio Sasot en el seu recital, inclou a autors com Anton Abad, de Saidí; Teresa Jassà, de Calaceit; Desideri Lombarte, de Pena-Roja Tastavins, i Marià López Lacasa i Hèctor Moret, de Mequinensa.

Entre aquests poemes hi ha alguns de temàtica seriosa i transcendent com els fesols del recapte, o verdures lleugeres i picants de contingut lleugerament eròtic; històries tendres com un tros de xai, o dures com la carn de gallina vella, però tot empedrat amb uns quants grans d'humor i ironia.

La música que acompanya els poemes és també una diversa barreja de gèneres, estils i melodies, i van des de cançons compostes pel cantautor saidinès Anton Abad a Johan Sebastian Bach, el Dies Irae, la popular jota de l'Olivera, els Beatles, Lluís Llach, Chick Corea, etc.

Actuacions del Grup Recapte

-El grup va debutar el 22 de maig de 1993 a Mequinensa durant la II Jornada de l'Ensenyament del Català a l'Aragó.

-14 de gener de 1994, a la Biblioteca d'Aragó, de Saragossa.

-12 d'abril de 1994, a la Facultat de Filosofia i Lletres de Saragossa.

-23 d'abril de 1995, en la sala d'actes de l'Ajuntament de Saidí, organitzat per l'Associació de Pares de l'Escola "San Juan Bautista".

-10 d'abril de 1995, en l'Institut d'Ensenyament Secundari de Vall-de Roures.

-16 d'abril de 1995, en Calaceit, organitzat per l'Associació de Dones de Calaceit i l'Associació Cultural del Matarranya..

-28 d'abril de 1995, a l'Institut "Santa Emerenciana" de Terol.

- 10 de maig recital a Mequinensa dins la commemoració dels 10 anys d'Ensenyament del Català.